Fenolisatie bij spasticiteit

Fenoliseren komt van het woord fenol, een stof die een zenuw gedeeltelijk buiten werking kan stellen en blokkeren. Deze behandeling door een revalidatiearts bestrijdt spasticiteit.

Door een aandoening aan het zenuwstelsel (bijv. cerebrale parese, CP) kunnen mensen last hebben van verhoogde spierspanning, ofwel spasticiteit. Sommige mensen hebben hier weinig hinder van, maar anderen kunnen fors beperkt worden door spasticiteit. Spasticiteit kan pijn veroorzaken of problemen geven bij activiteiten als lopen, aankleden, of andere dagelijkse bezigheden. Er kan ook een te sterke reflex (clonus) aanwezig zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld een hand of voet op onverwachte momenten gaan trillen of schokken.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor het bestrijden van deze spasticiteit of clonus, zoals fysiotherapie, het dragen van een spalk, medicijnen, een injectie met botuline, of door het blokkeren van de zenuw, het zogenaamde fenoliseren.

Medisch specialistische revalidatiebehandeling

U kunt in aanmerking komen voor fenolisatie als u in het dagelijks leven beperkt wordt door verhoogde spierspanning of hinderlijke reflexen. De revalidatiearts brengt dan injecties met fenol aan. Door deze injecties geeft een zenuw minder prikkels door aan een spier, waardoor een spier minder hard samentrekt.

Verwijzing en aanmelding

Een huisarts of medisch specialist kan u verwijzen naar een revalidatiearts van Revalidatie Friesland.

Contact

Meer weten? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of bel tijdens kantooruren naar 088 580 15 80.