Voor een kind of jongere betekent het hebben van chronische pijn bijvoorbeeld niet meer sporten, niet meer naar school en minder contact met vrienden of vriendinnen. Als chronische pijn effect heeft op alle dagelijkse activiteiten, kan een kind in een negatieve spiraal belanden. Voor deze vorm van chronische pijn of vermoeidheid wordt ook wel de term SOLK gebruikt: somatische onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Kinderen en jongeren met somatische onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten worden met een speciaal op hen gericht revalidatieprogramma behandeld. Bij Revalidatie Friesland worden alleen jongeren met pijnklachten aan het bewegingsapparaat behandeld. Het bewegingsapparaat is het geheel van botten, gewrichten, spieren en zenuwen die zorgen voor bewegingen. Pijnklachten zoals buikpijn of hoofdpijn behandelen we niet bij Revalidatie Friesland.
Medisch specialistische revalidatiebehandeling
Doel van de behandeling is het weer kunnen deelnemen aan activiteiten als: werk of studie en lopen, fietsen, sporten of vrijetijdsbesteding. De behandeling is vrijwel nooit gericht op het genezen van de klachten. De behandeling is wél gericht op het beperken van de gevolgen van de pijn. Optimaal functioneren, ondanks de pijn, dat is het doel. Dat betekent: anders omgaan met de mogelijkheden en beperkingen. Het gaat om het vinden van evenwicht tussen activiteit en rust. Ook is er aandacht voor verbetering van de lichamelijke conditie. De klachten raken meestal in de loop van de behandeling geleidelijk aan naar de achtergrond.
Verwijzing en aanmelding
Een huisarts of medisch specialist kan verwijzen naar een revalidatiearts van Revalidatie Friesland. Er volgt dan een consult bij de revalidatiearts. Deze doet een onderzoek en beoordeelt of het volgen van het SOLK programma zinvol kan zijn.