Doorzoek onze website

Drs. G.A. Balk

1e Revalidatiearts

Locaties

  • Leeuwarden (MCL)
  • Harlingen (MCL)

Aandachtsgebieden

  • Neurorevalidatie (CVA, MS)
  • Chronische pijn
  • Arbeidsgerelateerde problematiek

BIG registratienummer

69019794101

Revalidatiearts aan het woord: ‘Dankbare taak’

Waarom werd je revalidatiearts?

Binnen de geneeskunde lag mijn primaire interesse bij het houding- en bewegingsapparaat. Vanuit deze interesse ben ik in aanraking gekomen met het vak revalidatiegeneeskunde. Ik heb toen mogen ervaren dat het me veel voldoening geeft met een team aan het herstel van functioneren van een patiënt te werken. Dat maakt mijn vak ook boeiend: enerzijds heb je een patiënt als gesprekspartner en anderzijds werk je in een team om de patiënt te begeleiden in zijn proces.

Je hebt je verder gespecialiseerd, wil je dat eens toelichten?

Mijn specialisatie ligt met name op het vlak van NAH (en dan met name CVA), neurologische aandoeningen (denk aan MS), en chronische pijn. Het fascineert mij dat iemand met forse uitvalsverschijnselen op o.a. motorisch vlak, uiteindelijk toch weer een stukje zelfstandigheid verwerft. Mensen daarmee op weg te helpen, in feite begeleiden bij dat herstelproces, door de juiste mogelijkheden te benutten en aan te boren, is een dankbare taak. Chronische pijn is een ander fascinerend gebied, waarbij de totaal andere aanpak dan die in het medisch model gebruikelijk is, bij de patiënt die ook deze switch kan maken, erg nuttig is.

Binnen de hartrevalidatie heb ik de rol de complexe revalidatie eruit te halen. De overige hartrevalidatie kan door de therapeuten uitstekend worden ingevuld. Juist de patiënten die naast een hartprobleem ook een neurologische ziekte of gewrichtsproblemen hebben, moeten een andere vorm van revalidatie krijgen.

Je draait al een tijdje mee als revalidatiearts, is er in de loop van de jaren veel veranderd? Is er ook iets wat je opvalt?

Ja, er is veel veranderd. De positie van de revalidatiegeneeskunde is enorm verbeterd. Wetenschap, deskundigheid van de beroepsgroep/medewerkers is toegenomen. Het functionele benaderen blijkt voor veel aandoeningen nuttig te zijn en onze mogelijkheden om hier een bijdrage aan te leveren is toegenomen. Denk hierbij aan spasticiteitsbehandelingen, gangbeeldonderzoek met video-opname van het lopen in combinatie met EMG afleidingen. Allen erg waardevol voor het verbeteren van de behandelingen om het lopen bij CVA, MS en andere neurologische beelden te beïnvloeden.

Werk je veel samen met andere zorgprofessionals? 

Ja, met medisch specialisten, teamgenoten als paramedici/psychosociaal werkers, en vanuit mijn rol als eerste revalidatiearts ook met andere zorgprofessionals zoals managers, hoofden, directeuren/leden van Raad van Bestuur.