Doorzoek onze website

Drs. F.A.V. Smit

Revalidatiearts

Locatie

  • Heerenveen (Tjongerschans)

Aandachtsgebieden

  • Prothesiologie
  • Amputatie
  • Diabetische voet
  • Pijnrevalidatie

BIG registratienummer

79052885501

Revalidatiearts aan het woord: ‘pijn patiënten leren om te gaan met pijn’

Frida Smit werkt al ruim zeven jaar bij Revalidatie Friesland. Op dit moment werkt ze op locatie Leeuwarden direct gelegen naast het MCL. Enkele vragen aan deze revalidatiearts.

Welke patiëntgroepen zie je het meest?
‘Op de polikliniek Revalidatie Friesland, locatie Leeuwarden zien we alle mogelijke diagnosegroepen. We hebben de diagnosegroepen wat verdeeld qua aandachtsgebied onder de in Leeuwarden werkzame revalidatieartsen. Ikzelf zie vooral mensen met een amputatie aan de onderste extremiteit, chronische pijn aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook mensen met oncologische, orthopedische problemen of complexe handproblematiek. Ik vind de afwisseling tussen deze diagnosegroepen, de multidisciplinaire (team)overleggen en de zowel technische, somatische en psychosociale aspecten van mijn vak erg prettig’.

Wat is chronische pijn en wat kun je ermee binnen de revalidatie?
‘We spreken van chronische pijn als mensen meer dan 3 maanden last hebben van pijnklachten. Patiënten met chronische pijnklachten van het houdings- en bewegingsapparaat kunnen gebaat zijn bij een multidisciplinaire revalidatiebehandeling waarbij vanuit alle kanten en therapieën gewerkt wordt aan het verbeteren van het functioneren van patiënten. Vaak hebben patiënten al een langere tijd gezocht naar de oorzaak van de pijn, zonder dat deze gevonden is. Binnen de revalidatie gaan we vooral aan de slag met ‘beter functioneren, ondanks de pijn’.

Werk je veel samen met andere zorgprofessionals?
‘Jazeker, we weten elkaar te vinden. In het eerste revalidatieconsult bekijk ik bijvoorbeeld of eerstelijns therapie voldoende helpend kan zijn, als dat niet het geval is dan kunnen we een behandeling bij Revalidatie Friesland starten. Voor afstemming heb ik regelmatig contact met huisartsen en andere eerstelijns professionals. Ik heb wekelijks overleg over de op hun afdeling opgenomen patiënten met vaatchirurgie en reumatologie. We zijn ook beschikbaar voor advies/overleg over de verwijsmogelijkheden’.