
Begin 2020 is de Kinderadviesraad vol goede moed van start gegaan. Toen kwam corona. Hierdoor zijn er minder zaken opgepakt dan aanvankelijk bedacht. Toch zijn we erg benieuwd naar wat de jongeren tot nu toe van hun rol vinden. Vinden ze het leuk? Hebben ze het idee dat ze iets toe kunnen voegen? Genoeg vragen!
Silke Postma (10 jaar) is het nieuwste én het jongste lid van de Kinderadviesraad. Een groot pluspunt wat Silke zelf betreft, want zij is daarmee het enige lid dat nog op de basisschool zit. “Daardoor kan ik me goed inleven in de wat jongere kinderen” geeft Silke aan. “Heleen Stelwagen is mijn psycholoog bij Revalidatie Friesland. Zij vond mij heel erg geschikt voor de Kinderadviesraad en vroeg of ik wilde deelnemen aan de vergaderingen. Dat leek me erg leuk!”
Revalidatie combineren met school
“Al meer dan zes jaar volg ik oefentherapie bij Revalidatie Friesland. Twee keer in de week ga ik naar de fysio en één keer in de week naar de ergotherapeut.” Silke heeft Cerebrale Parese (CP). “Bij mijn geboorte heb ik drie hersenbloedingen gehad. Mijn benen zijn verlamd waardoor ik niet kan lopen en in een rolstoel zit. Met de oefentherapie ben ik bezig om mijn benen sterker te maken, waardoor ik in de toekomst misschien kan lopen. Ook doet mijn linkerhand wat moeilijk en span ik mijn spieren te vaak aan.” Omdat Silke veel therapie volgt, zit ze op School Lyndensteyn, zodat ze haar school en therapie gemakkelijk met elkaar kan combineren.
Aandacht voor de presentatie
Silke is helemaal gek van paardrijden. Dit doet ze, al vanaf haar zesde, twee keer per week bij Manege Onder de Linde in Beetsterzwaag. “Door het paardrijden word ik sterker in mijn rug, daardoor is mijn balans een stuk beter geworden.” Silke vertelt enthousiast verder waarom ze bij de Kinderadviesraad is gegaan: “Ik vind het erg leuk om mee te beslissen. Ik zorg er graag voor dat andere kinderen die revalideren het ook – naar omstandigheden – leuk hebben bij Revalidatie Friesland. Ze zit boordevol ideeën: “Het eetmoment kan leuker worden gemaakt. Nu wordt het eten opgeschept en is er weinig aandacht voor de presentatie. Wanneer het er leuker uitziet, heb je ook meer zin om te eten”, zegt Silke vastberaden. Er zijn ook onderwerpen die voor Silke soms nog wat lastig te begrijpen zijn. “In de laatste vergadering spraken we over het belang van een transitiecoördinator binnen de revalidatie. Daar snapte ik geen moer van eerlijk gezegd, haha”.
Oproep!
Silke heeft een belangrijke oproep voor kinderen en jongeren die (gaan) revalideren bij Revalidatie Friesland: “Heb je tips of opmerkingen voor Revalidatie Friesland? Wacht dan niet langer en schrijf ze op een kaartje en doe ze in de brievenbus! Er komt een brievenbus boven in de kliniek én in de wachtkamer van de kinderafdeling. Wij luisteren naar je!”
Mei 2022