Even voorstellen: Nils Renes

Begin 2020 is de Kinderadviesraad vol goede moed van start gegaan. Toen kwam corona. Hierdoor zijn er minder zaken opgepakt dan aanvankelijk bedacht. Toch zijn we erg benieuwd naar wat de jongeren tot nu toe van hun rol vinden. Vinden ze het leuk? Hebben ze het idee dat ze iets toe kunnen voegen? Genoeg vragen! Ook zijn wij erg benieuwd naar hun verhaal: wat heeft hen er toe gedreven om bij de Kinderadviesraad te gaan?

Geheel corona-proof spreken we de vrolijke Nils Renes (12), één van de jongste leden van de KAR. Nils heeft DCD en ADHD, waarvoor hij onder behandeling is geweest bij Revalidatie Friesland. DCD is een afkorting die staat voor developmental coördination disorder, een Engelse term voor kinderen die problemen hebben met het goed op elkaar afstemmen van hun bewegingen. Alledaagse taken zijn hierdoor minder makkelijk (of niet) uit te voeren. “Sommige dingen linken niet goed in mijn hersenen. Hierdoor kan ik bijvoorbeeld niet schrijven. Verder merk ik er gelukkig niet veel van dat ik DCD heb.” Nils zit op dit moment in de eerste klas. Vanwege het coronavirus volgt hij thuisonderwijs. “Ik mis het wel hoor, alle kinderen fysiek om me heen. Ik vind het leuk om mensen om me heen te hebben. Nu doen we alles online.”

“Revalideren kan super vervelend zijn”

“Ikzelf vond het niet erg om naar het revalidatiecentrum te moeten. Ik deed hier vooral oefeningen zodat bepaalde dingen me in de toekomst makkelijker af zouden gaan. Maar revalideren kan super vervelend zijn natuurlijk, bijvoorbeeld als je veel pijn hebt. Ik heb in ieder geval nooit de gedachte gehad bij bepaalde oefeningen: dit ga ik écht niet doen. Ik ben van mening dat je gewoon moet luisteren naar de mensen die er werken, zij hebben er ten slotte verstand van.” Nils vervolgt: “Ik ben weer voorzichtig aan het proberen of het me lukt om te schrijven. Momenteel doe ik al mijn schoolwerk gewoon op de laptop, het is fijn dat dat kan. Niemand uit mijn klas kijkt daar raar van op.”

Andere kinderen helpen

“Momenteel ben ik niet meer onder behandeling bij Revalidatie Friesland. Ik kom er alleen nog voor de vergaderingen van de Kinderadviesraad. Op dit moment niet natuurlijk, in verband met corona. Maar we overleggen online. Ik vind het erg leuk om andere kinderen te kunnen helpen, zodat zij het nog fijner bij Revalidatie Friesland zullen hebben. Er komen goede ideeën naar voren, dus dat is al een goed begin!”