Margrietha: “We willen hem zo goed mogelijk stimuleren in wat hij wél kan”

Igmar (1,5 jaar) wordt op 12 maart 2020 geboren als jongste telg in een gezin met twee oudere broers. Hij lijkt een ogenschijnlijk tevreden en gezonde baby. Tot het zijn omgeving begint op te vallen dat hij zijn linkerarm minder gebruikt. Zijn beppe (Fries voor oma) slaat alarm: “Margrietha, je moet toch maar eens met hem naar het consultatiebureau. Volgens mij is er iets niet goed.” Een aantal weken en onderzoeken later blijkt dat Igmar voor zijn geboorte een herseninfarct heeft gehad. Hierdoor heeft hij blijvende hersenschade.

Ik zag het niet

Igmar zijn moeder Margrietha herinnert het zich nog als de dag van gisteren. “Mijn moeder stond er op dat ik met Igmar naar het consultatiebureau zou gaan. Hij gebruikte zijn linkerhandje inderdaad minder, maar ik dacht: dat oefen ik er zelf wel bij.” Om haar moeder gerust te stellen maakt Margrietha toch een afspraak. Bij het consultatiebureau wordt al snel duidelijk dat er meer aan de hand is. “We werden meteen doorverwezen naar de fysiotherapeut.  Die stond de volgende dag al bij ons op de stoep. Nadat de fysiotherapeut Igmar had bekeken, was ook haar conclusie dat er iets niet goed zat. Diezelfde week werden we doorverwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden. Ik weet nog dat ik dacht: waar maakt iedereen zich zo druk om? Er is toch niks aan de hand? Ik zag het niet.”

Zwarte vlek

Eenmaal in het ziekenhuis gaat het snel. “De arts onderzocht Igmar en wist binnen een minuut wat hij had. Ze zei: ‘het komt vanuit zijn hersenen’. Pas toen begon het tot mij door te dringen dat er iets mis was.” Een week later kon Igmar met spoed terecht in het UMC Groningen waar scans van zijn hoofd werden gemaakt. “Op de scans was een zwarte vlek in zijn hoofdje te zien.” Igmar bleek voor zijn geboorte een herseninfarct te hebben gehad. Door de – blijvende –  schade in zijn hersenen kan Igmar de linkerkant van zijn lichaam minder goed aansturen. Zijn diagnose wordt ook wel Cerebrale Parese genoemd.

> Lees meer over CP

Fanatiek oefenen

Na de diagnose schiet het gezin meteen in de actiestand. “We willen hem zo goed mogelijk stimuleren in wat hij wél kan. Op advies van de arts hebben we ons meteen aangemeld voor het baby-peuter CIMT-BIT behandelprogramma van Revalidatie Friesland. Dit om het gebruik van zijn linkerarm te stimuleren. Daar kon hij met 9 maanden al terecht.” Igmar heeft nu één CIMT-BIT behandelprogramma van 8 weken gevolgd. In die 8 weken oefenden zijn ouders iedere dag 30 minuten met hem. “We waren, of zijn eigenlijk, heel fanatiek. Je krijgt voorafgaand aan het programma een bak met speelgoed toegestuurd. Met deze spullen kun je gericht oefenen. Igmar vindt het ontzettend leuk en wij stiekem ook. Het heeft hem enorm goed gedaan. De tips en trucs van de fysiotherapeut zijn ontzettend waardevol. Zijn linkerhandje is nu veel vaker open, hij gebruikt hem al veel meer. Als we hem iets aangeven op links, pakt hij het over op rechts. Rechts blijft natuurlijk zijn voorkeurshand. Maar het is een wereld van verschil.” Na de zomervakantie start Igmar met een tweede CIMT-BIT behandeling voor de rotatie van zijn linkerarm.

Augustus, 2021