Femke: “Ik kan mijn vingers weer bewegen”

Femke Plantinga is 17 jaar oud en geboren met Cerebrale Parese (CP). De rechterzijde van haar lichaam  functioneert voor ongeveer 20 tot 30%. Femke is vastberaden en laat zich daar niet door tegen houden. Vorig jaar rondde ze haar middelbare school af en startte ze met de opleiding sociaal werk. “Op een dag hoop ik stage te kunnen lopen bij Revalidatie Friesland en mensen te helpen zoals ik zelf ook altijd geholpen ben’’. Naast haar drukke leven traint ze nu nog één keer per week in het Oefenlandschap van Revalidatie Friesland.

Operatie mislukt

Vanaf haar geboorte stond Femke haar hand gebogen naar beneden en waren haar vingers gestrekt. Om haar hand beter te kunnen gebruiken werd ze op 15-jarige leeftijd geopereerd aan haar hand. Tijdens de operatie ging er iets vreselijk mis. “Hoewel mijn pols na de operatie goed stond, was mijn hand gebald als een vuist. Er zat geen beweging meer in.” Op dat moment is Femke gestart met therapie in het Oefenlandschap.

Gewoon proberen

De therapie die Femke in het Oefenlandschap volgt was zoals Femke zegt ‘een probeersel’. Haar arts Nanne Land zei “We gaan het gewoon proberen. Ik weet niet of het effect gaat hebben en dat kan ik ook niet garanderen. Maar we gaan het wél doen.” Femke is achteraf blij dat ze daarin is meegegaan: “Ik train nu vanaf september iedere week in het Oefenlandschap en mijn hand is al zo veel beter geworden. Eerst kon ik mijn vingers helemaal niet bewegen en nu kan ik ze al een heel eind verder krijgen. De arts en fysio zeggen nu dat ik met twee keer per week oefenen nog meer kan bereiken. Als het allemaal lukt met school en stage, ga ik dat zeker proberen.”

Nogal fanatiek

“Ik oefen het meeste op de Amadeo. Dat is natuurlijk omdat ik mijn vingers moet leren strekken. Dat gaat eigenlijk heel goed. Doordat ik gefocust ben op het spel en graag een hoge score wil behalen – ik ben nogal fanatiek – vergeet ik mijn hand en ga ik helemaal op in het spel. Daardoor behaal ik ook meer resultaat dan wanneer ik alleen maar gefocust ben op het uitvoeren van de beweging.”

Traumaverwerking

“Het Oefenlandschap heeft mij niet alleen geholpen met het beter gebruiken van mijn hand. Het heeft mij ook geholpen in een stukje traumaverwerking. Na de operatie werd mijn hand gestrekt om nieuw gips aan te brengen. Ik heb toen zo veel pijn gehad dat ik mijn hand niet meer durfde te openen. Toen ik in het Oefenlandschap ging oefenen vergat ik langzamerhand dat trauma. Doordat ik me focuste op de spelletjes die ik aan het spelen was. Dat heeft voor mij echt heel veel betekend.”

Februari, 2021.

(Het Oefenlandschap is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Cornelia-Stichting)