Noor vertelt

“Leuk dat je nu nog steeds contact met elkaar hebt”

De sportieve Noor Liebe was 11 jaar toen ze in oktober 2014 de diagnose leukemie kreeg. Door haar behandeling had ze geen goed afweersysteem. Ze liep een schimmelinfectie op en kwam op de Intensive Care te liggen. Een paar maanden later ging Noor revalideren op de kinderafdeling van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag om weer op krachten te komen.

Opgetrokken knieën

Ruim 2,5 week werd Noor in slaap gehouden, zodat haar lichaam kon vechten tegen de infectie die bovenop haar leukemie was gekomen. Ze lag in een foetushouding, wat vaker voorkomt als je een tijd in coma ligt. Noor had na in coma te hebben gelegen geen spierspanning meer en kon niet meer lopen of zitten. Haar benen lagen door de foetushouding opgetrokken tot  90 graden en konden niet meer terug in een normale positie.

Revalideren in de kliniek

In april 2015 begon de toen 12-jarige Noor haar revalidatietraject in Beetsterzwaag. Ze heeft 9 maanden lang in de kliniek keihard gewerkt en het plan was om lopend weer naar buiten te komen. “Ik vond het niet heel leuk, omdat je daar ook doordeweeks slaapt,” vertelt Noor. Gelukkig kwamen haar ouders iedere avond op bezoek, kreeg ze veel kaartjes en mocht ze in de weekenden even naar huis. Noor kreeg iedere dag een rooster met daarop alle therapieën die ze die dag had. Op haar rooster stond voornamelijk fysio- en ergotherapie, dat was het meest nodig. Daarnaast had ze ook nog gesprekken met een psycholoog.

Veel gezelligheid

Het was hard werken en dat was niet altijd leuk. “Maar het was wel altijd heel gezellig, vooral als we bij elkaar zaten. Bijvoorbeeld bij het eten.” De fijne contacten in de kliniek verdwenen niet nadat Noor na haar behandeling weer naar huis ging. Zo’n  4,5 jaar later praat het groepje van drie meiden nog steeds met elkaar. “Het is leuk dat je nu nog steeds contact hebt,” zegt Noor.

Het laatste zetje

Lopend het revalidatiecentrum uit is helaas niet helemaal gelukt. Maar ook thuis trainde Noor moedig door. Ze heeft veel geoefend in de looprobot. Dat vond ze zwaar, maar het gaf haar wel het nodige zetje om weer te kunnen lopen. Daarnaast bracht thuisfysio Mark haar ook een heel stuk verder.

Sporten en studeren

Nu kan Noor bijna alles wat ze voorheen ook deed, alleen wel wat beperkter. Een hoogtepunt in haar woonplaats is het jaarlijkse hardloopevenement, waar ze vorig jaar september aan deelnam. Samen met haar fysiotherapeut Mark heeft Noor hiervoor getraind.Met succes hebben ze de 4 mijl gelopen! Naast het hardlopen speelt ze nu ook tennis.

Noor is bijna klaar met school en weet goed wat ze nu verder wil; studeren voor pedagogisch medewerker in het ziekenhuis. “Ik heb zelf ook gesprekken met pedagogisch medewerkers gehad en dat vond ik altijd heel fijn. Dat wil ik andere kinderen ook geven.”