Woordenboek

Bacterie, fysiotherapeut, poliklinisch. Wat een lastige woorden gebruiken ze in het revalidatiecentrum! Cornelia helpt je graag. Neem samen met haar een kijkje in het woordenboek.

A

Allergie

Als je allergisch bent, kun je niet tegen bepaalde stoffen. Je lichaam wil die stoffen niet binnen krijgen. Je gaat er van niezen, tranen, of je krijgt jeuk. Je kunt voor allerlei dingen allergisch zijn. Sommige kinderen kunnen niet tegen de haren van een hond of kat. Anderen moeten niezen als ze in het gras spelen of in het bos lopen.

B

Bacterie

Een bacterie is een micro-organisme. Bacteriën zijn overal. Ze leven buiten en binnen je lichaam. Ze zitten ook in je eten. Bacteriën zie, ruik of proef je niet. In je darmen leven miljoenen bacteriën. En ook in je luchtwegen. Ze doen meestal geen kwaad, behalve als ze ziekmakend zijn. Dat betekent niet dat iedereen er even ziek van wordt.  De één heeft er geen last van, de ander wordt een beetje ziek en weer een ander wordt heel erg ziek.

Beperking

Een beperking betekent dat je iets niet kunt. Bij ons leer je dat veel activiteiten nog wel lukken, maar op een aangepaste manier.

Bewegingsapparaat

Het bewegingsapparaat bestaat uit botten, gewrichten, spieren en pezen. Al deze onderdelen zorgen er samen voor dat je kunt bewegen.

Bloeddrukmeter

Je hart pompt de hele dag bloed door je lichaam met een bepaalde kracht. Die kracht kun je meten en noem je bloeddruk. Je krijgt een bandje om je arm. De dokter pompt het bandje op. Heel even zit het best wel strak. Daarna loopt de lucht langzaam uit het bandje. Op een metertje ziet de verpleegkundige hoe hoog of laag je bloeddruk is.

C

Chronische ziekte

Als een ziekte lang duurt of steeds terugkomt, heb je een chronische ziekte. Een chronische ziekte gaat nooit meer over.

Chronische pijn

Als iemand heel lang pijn heeft en het lijkt maar niet over te gaan, dan noem je dat chronische pijn. Vaak is niet duidelijk waardoor de pijn komt.

CIMT

CIMT staat voor Constraint Induced Movement Therapy. Lastige woorden hè! Het betekent met één hand oefenen. Kinderen met een hersenbeschadiging kunnen vaak één hand minder goed gebruiken. Tijdens de therapie ga je oefenen met de minder goede hand.

Conditie

Je kunt een goede of slechte conditie hebben. Als je een goede conditie hebt, ben je fit en niet snel moe. De meeste kinderen die ziek zijn hebben een slechte conditie.

Cerebrale parese

Cerebrale parese (CP) is een naam voor iedereen die rond of kort na de geboorte hersenschade heeft opgelopen. Daardoor kun je verschillende klachten hebben, zoals moeite met lopen, praten, leren en gedrag.

D

Dokter

In het revalidatiecentrum noemen we de dokter ook wel revalidatiearts. De dokter is de baas van het team dat jou helpt. De dokter stelt aan jou en je ouders vragen en onderzoekt je om erachter te komen welke behandeling je nodig hebt.

Dwarslaesie

Een dwarslaesie is een beschadiging aan het ruggenmerg. Door de beschadiging krijgen spieren geen seintjes meer van de hersenen waardoor ze niks meer doen.     

E

Epileptische aanval

Een epileptische aanval komt door een storing in je hersenen. Een soort kortsluiting. Hierdoor heb je even geen controle meer over je lichaam waardoor je bijvoorbeeld vreemde dingen kan gaan doen, voelen, zien of zelfs ruiken. Ook kun je flauwvallen. Dan weet je er vaak zelf niets meer van na de aanval.

F

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut leert je zo goed mogelijk bewegen. Je kunt alleen met de fysiotherapeut oefenen, maar ook met andere kinderen. Zo wordt oefenen leuker en gezelliger. Het oefenen kan in de oefenzaal en in het zwembad.

G

Gangbeeldanalyse

Dat is een onderzoek naar de manier waarop je loopt.

H

Hart

Je hart is de motor van je lichaam. Het hart pompt de hele dag bloed door je lichaam, daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen.

I

Infectie

Een infectie of ontsteking krijg je als je lichaam reageert op een ziekmakende bacterie. Je hebt het vast wel eens meegemaakt met een wondje. De plek rond het wondje voelt warm aan en wordt rood, dik en doet pijn. Als een ontsteking erger wordt, kun je koorts krijgen.

Infuus

Een infuus zit vaak in je hand of arm. Via een infuus kan de dokter medicijnen of vocht aan je geven. De prik waarmee ze het infuus plaatsen, kan even pijn doen. Het naaldje wordt er meteen uitgehaald. Er blijft alleen een hol buisje in je arm of hand zitten. Dit buisje, een soort dun rietje is van soepel plastic. Je voelt er niets van.

J

Jongeren

Kinderen vanaf 16 jaar noemen we jongeren.

K

Klinische behandeling

Bij een klinische behandeling blijf je slapen bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag op de kinderafdeling. Dit kan zijn, omdat je veel therapie nodig hebt of omdat je thuis nog niet alles kan. 

L

Logopedist

De logopedist helpt je als je moeite hebt met praten en taal. Ook kan de logopedist je helpen als eten en drinken wat lastig gaat.

M

Medicijnen

Medicijnen krijg je als je ziek bent. Ze zijn speciaal gemaakt om je ziekte te genezen. Of om pijn weg te halen, zoals een hoofdpijnpilletje doet. Er zijn heel veel soorten medicijnen. Medicijnen kunnen tabletten zijn, maar ook drankjes of zetpillen. Soms krijg je een infuus waarin medicijnen zitten.

N

Nebula

De Nebula is een lichtgevende muur waar je spelletjes op kunt spelen. Het is net een Wii, maar dan véél groter!

O

Organen

Je hart, je lever, je darmen en je longen noemen we je organen. Je hebt er nog veel meer. Ze zijn super belangrijk. Ze zorgen er allemaal voor dat je lichaam goed werkt. Je hart zorgt er bijvoorbeeld voor dat bloed door je lichaam pompt en je longen zorgen dat je zuurstof op de juiste plekken komt.

P

Piratengroep (CIMT)

In de piratengroep speel je dat je piraat bent. Je bent gewond geraakt aan je ‘goede’ arm. Deze arm gaat daarom in een mitella. Zwaaien met het zwaard of het vegen van het schip: alles moet met de minder goede arm worden gedaan. Met hulp van ergotherapeuten en fysiotherapeuten leer je om de minder goede arm te gebruiken.

R

Revalidatieplan

In het revalidatieplan staat wat je wilt leren bij Revalidatie Friesland.

Rooming-in

Rooming-in is een Engels woord. Het betekent dat iemand bij jou op de kamer komt slapen. In het revalidatiecentrum betekent het dat je vader of moeder bij jou op de kamer blijft slapen.

S

SOLK

SOLK staat voor: somatisch onverklaarde lichamelijke klachten. Dat zijn klachten waarvan we niet goed weten waarom je die hebt. We hebben een speciaal revalidatieprogramma voor kinderen en jongeren met SOLK.

Stethoscoop

Met een stethoscoop luistert de dokter naar je hart, je longen en je buik. Zo kan hij horen of je hart goed klopt, of je goed ademt en of je darmen in orde zijn.

T

Therapie

Een afspraak bij de fysiotherapeut of bij de logopedist noemen we therapie. Alle therapieën bij elkaar noemen we je behandeling. 

U

Uitslapen

Uitslapen betekent lekker lang in je bed liggen. Dat doen we bij Revalidatie Friesland niet! Je wordt rond half acht gewekt door de verpleegkundige.

V

Virus

Een virus kan je ziek maken. Een virus kan in de lucht zitten of in het water. Maar je kunt een virus ook krijgen door iets aan te raken. Een virus is heel klein. Een virus kan dus alleen maar gezien worden met een sterke microscoop.

Z

Zintuigen

Zintuigen zijn delen van je lichaam, waarmee je de omgeving kunt verkennen. Je hebt vijf zintuigen: zien (zicht, je ogen), ruiken (reuk, je neus), voelen (tast, je huid), horen (gehoor, je oren), en proeven (smaak, je mond/tong).